Cyklobusy svezou kolaře do Krkonoš, letní vlaky zase míří do Českého ráje



 25. 05. 2017

K oblíbeným turistickým destinacím v Liberecké kraji přiblíží výletníky speciální vlakové a autobusové spoje. Kromě těch tradičních přibudou nové linky: například cyklobusy do Krkonošského národního parku nebo letní vlaky do Českého ráje.

Jste náruživými cyklisty? Od konce dubna jezdí na území kraje pět cyklobusů, během června a o letních prázdninách se jejich nabídka dále rozroste.

Podle mluvčí krajského úřadu Markéty Dědkové pokryjí nejen většinu Libereckého kraje, ale přesáhnou i do sousedního Královéhradeckého kraje.

„Zaznamenáváme trvalou poptávku po využívání vlaků a autobusů při volnočasových aktivitách a snažíme se na ni odpovídajícím způsobem reagovat,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu, investice a veřejné zakázky Marek Pieter.

„Cyklobusy, cyklovlaky a další letní spoje jsou ideálním řešení, jak lidem turistické oblasti ještě více zpřístupnit,“ dodal Pieter.

Na nové spojení se mohou těšit návštěvníci Krkonošského národního parku. O letních prázdninách a částečně i v září bude jezdit přímá linka 995 z Harrachova přes Rokytnici nad Jizerou na Zlaté návrší.

Stojí za to připomenout, že Zlatné návrší není přístupné osobními automobily.

Železniční doprava nezůstane pozadu

Cestující se stejně jako loni mohou těšit na přímý vlak z Liberce do Doks, takzvaný „Mácháč“.

„K Máchovu jezeru a zpět se lidé dostanou v pohodlí bezbariérovými vlaky, ty umožní i přepravu jízdních kol,“ zmínil Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji.

Pravidelné letní spojení z Liberce do Tanvaldu a Kořenova rozšíří přímá linka z Kořenova přes Železný Brod až do oblasti Českého ráje. V odpoledních hodinách pak usnadní výletníkům návrat přímý spoj z Rovenska do Liberce.

„Výhodou je vzájemné potkávání železničních linek v Liberci,“ vysvětluje Blažek, „lze se tak snadno dostat z jednoho konce kraje na druhý s dobou přestupu do deseti minut.“

Ochuzeni nebudou ani příznivci zážitkové dopravy

„Formou příspěvků dlouhodobě podporujeme spolky, které se věnují zachování železniční či tramvajové historie,“ zmínil náměstek Pavel Pieter.

Ve vybraných termínech se zájemci mohou svézt muzejním motorákem či parním vlakem na tratích v Českém ráji nebo do Krkonoš, motoráčkem na Českolipsko, historickou tramvají mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou či historickým autobusem z Jablonce do Tanvaldu.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: