Muzejníci mají postavení jako vědci, plánují i spolupráci s Pardubickou univerzitou



 06. 05. 2019

Nejen další možnosti získávání peněz, ale především zvýšení prestiže. To přináší zařazení Severočeského muzea v Liberci na seznam výzkumných institucí. Podařilo se tak zúročit dlouhodobý proces přípravy. Nyní už muzeum plánuje spolupráci s Pardubickou univerzitou.

Významný historický milník si do své kroniky zapíše Severočeské muzeum v Liberci. Dlouhodobé přípravy se vyplatily. Ministerstvo školství po prostudování potřebných materiálů vydalo rozhodnutí o tom, že historická organizace z města pod Ještědem bude zařazena na vědecký seznam.

„Vnímám to jako další důležitý krok k proměně muzea v moderní paměťovou instituci. Pracovníci muzea jsou vysoce kvalifikovaní lidé a v rámci výzkumné organizace mohou tuto odbornou způsobilost plně využít. Také to znamená, že se muzeu otevírají další možnosti získání peněz,“ vysvětlovala přínos krajská radní Květa Vinklátová.

Muzeum tak nově bude moct provádět nezávislé výzkumy a šířit jejich výsledky. Zároveň také získává novou možnost vícezdrojového financování. Právě v něm vidí budoucnost ředitel Jiří Křížek. I díky tomuto zařazení navíc muzeum mohlo požádat ministerstvo kultury o projekt s Univerzitou Pardubice.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: