VIDEO: Republice k narozeninám. Děti tvořily z recyklátů státní znaky



 11. 01. 2019

Propojení historie se současností. Anebo taky zdůraznění klíčových okamžiků minulosti a nutnosti třídit odpad. To vše přinesla akce Republice k narozeninám, v rámci níž děti z Libereckého kraje tvořily státní znaky Československé či České republiky. Z vítězství v soutěži se radovala škola z Hodkovic nad Mohelkou.

Použít co nejvíce recyklovatelného materiálu a vytvořit z něj znak Československé, případně České republiky. Vybrat si mohli kterýkoli od založení samostatného státu, čili od roku 1918. Tak zněl úkol, kterého se s chutí ujaly děti ze základních škol v Libereckém kraji.

Nejvíce se dařilo dětem ze školy pojmenované po prvním československém prezidentovi Tomáši Garrigue Masarykovi. Vítězná ZŠ TGM Hodkovice nad Mohelkou získala šek na 20 tisíc korun, za který může vzít děti na historický či poznávací výlet.

Druzí skončili žáci z Liberce, konkrétně ze ZŠ Na Výběžku, ti se radují z desetitisícové výhry. Pomyslný bronz pak putuje na Českolipsko, konkrétně do ZŠ a MŠ Skalice u České Lípy. Ta obdržela pětitisícovou odměnu.

Slavnostní vyhlášení se ve vestibulu Krajského úřadu konalo ve středu 9. ledna odpoledne a dětské kolektivy na prvních místech si přišly se svými pedagogy pro ceny a prohlédnout liberecký mrakodrap.  Vítěze vybírala komise a celkem mezi ně rozdělila 35 tisíc korun,“ popisoval mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Do projektu se přihlásilo celkem 54 škol z celého Libereckého kraje. Vybrané znaky budou k vidění ve vestibulu úřadu až do 9. února.

 


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: