FOTO: Památky o adventu otevřou své brány. Nabídnou tradici i speciální program



 20. 11. 2018

Šlechtická sídla v Libereckém kraji budou během adventu hostit vánoční trhy a koncerty. Kostýmovaní průvodci poodhalí návštěvníkům krásu vyzdobených sálů. A nebudou chybět ani tradiční zvyky a obyčeje včetně koled.

I v letošním roce si kasteláni hradů a zámků v Libereckém kraji pro své návštěvníky připravili vánoční program. Zájemci tak mohou přijmout pozvání a vychutnat si adventní čas při procházce svátečně laděnými interiéry.

„Advent by měl být časem zklidnění, zamyšlení, setkávání se s blízkými a přáteli. Dopřát si výlet na některý z hradů a zámků, které mají adventní program, bude určitě pro mnohé rodiny příjemnou příležitostí, jak společně prožít některý z adventních dnů,“ řekla radní Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Státní hrad a zámek Frýdlant: Speciální adventní prohlídky reprezentativních prostor zámku s vánoční výzdobou se uskuteční 8. a 9. prosince. Budou se zpívat vánoční koledy a slavnostně vyzdobené interiéry navodí atmosféru hraběcího štědrovečerního stolu.

Státní hrad Grabštejn: V sobotu 1. prosince v rámci Vánoc na Grábštejně kostýmovanými průvodci připomenou vánoční zvyky a obyčeje. Návštěvníci si prohlédnou vyzdobené interiéry a načerpají adventní atmosféru. Vše podpoří stánky občerstvením i cukrovím a také s drobnými dárečky a suvenýry. Po celý den budou k dispozici adventní dílničky s výrobou renesančního vánočního betlému, adventního přáníčka, zimnho zapichovátka, vánočních ozdob a zdobených domácích perníčků.

Adventní prohlídky Grabštejna pak zájemce zavedou nejen do hradních interiérů vybavených mobiliářem z 16. až 20. století, ale vánoční atmosféru načerpají i v kapli svaté Barbory, skvostu renesanční architektury. Prohlídky se budou konat v neděli 2. prosince, o víkendech 8. a 9. prosince či 15. a 16. prosince.

Státní zámek Lemberk: V rámci vánoční hrané prohlídky Nové zvyky nové republiky se budou lidé ve dnech 1. a 2. prosince moci seznámit s nelehkou situací služebnictva na Lemberku, které se musí rychle připravit na nečekanou návštěvu Františka Clam-Gallase a celé jeho rodiny během vánočních svátků. Služebnictvo, kterému chybí potřebný personál, zázemí a zkušenosti bude mít před sebou opravdu složitý úkol.

O víkendu 8. a 9. prosince si návštěvníci mohou prohlédnout nejen vánočně vyzdobené clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple, ale uvidí i ukázku vánočního slavení a zvyků šlechty obohacenou v sobotu 8. prosince o příchod Mikuláše, andělů a čertů.

Zámek otveře své brány i v sobotu 15. a v neděli 16. prosince. Návštěvnickou sezónu zakončí komorní smíšený pěvecký sbor Canzonetta pod vedením sbormistra Radomíra Starého.

Státní zámek Sychrov: Jako každý rok i letos se uskuteční na státním zámku Sychrov tradiční trhy spojené s ukázkami řemesel, prodejem tradičního zboží a bohatým programem pro děti i dospělé. Vánoční atmosféru umocní i betlém na nádvoří. Novinkou kromě prodloužené sobotní otevírací doby tržiště do 18 hodin bude možnost dětských „čertovských“ prohlídek po oba dny 1. a 2. prosince. I o tomto víkendu bude možné absolvovat prohlídku vánočně vyzdobeného zámku.

Státní zámek Zákupy: Tradiční adventní prohlídky zámku Zákupy se letos odehrají v rámci nové prohlídkové trasy, to znamená v bytě lesního rady Josefa Mati z doby první republiky. Prohlídka zařízeného bytu z doby první republiky neopomene také výklad o vánočních zvycích. Nebude chybět ani vánoční výzdoba, ozdobené stromy či štědrovečerní tabule s nadílkou. Součástí prohlídky, která bude probíhat od 24. listopadu do 16. prosince vždy v sobotu a neděli, bude rovněž svátečně vyzdobená kaple sv. Františka z Assisi.

Koncert s názvem Poslán jest od Boha anděl… se uskuteční ve vytápěném koncertním sále císaře Josefa II. v přízemí zámku. Po jeho skončení proběhne krátká večerní prohlídka nově zpřístupněného bytu vrchního lesního rady v prvním patře zámku s vánoční výzdobou. Na programu budou skladby světoznámých hudebních skladatelů Georga Fridricha Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadea Mozarta či Adama Václava Michny z Otradovic.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: