Liberecko má nové stezky pro pěší a cyklisty. Vybudování stálo přes pět milionů korun



 08. 11. 2018

Oldřichovské sedlo a nádraží propojila nová lesní pěší stezka. Cyklisté se svezou i po novém povrchu mezi obcemi Rádlo a Milíře. Lesy České republiky za obě cesty zaplatily přes 5 milionů korun.

Z Oldřichovského sedla k vlakovému nádraží v Oldřichově v Hájích v Jizerských horách vede nová lesní stezka pro pěší.

„Jde o turisticky oblíbenou lokalitu. Díky nové stezce se pěší vyhnou frekventované silnici mezi Libercem a Hejnicemi,“ řekl krajský ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář.

Nezpevněná pěšina měří bezmála 800 metrů, široká je 1,2 až dva metry. Vede podél Clam-Gallasovy obory a lemuje její zčásti zachované původní oplocení. Nové jsou informační tabule o oboře coby významném historickém díle v tamějších lesích.

„Lesy České republiky do cesty investovaly 420 tisíc korun. Její vybudování prokonzultovaly se zástupci chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, obce Oldřichov v Hájích i policie,“ uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

V listopadu byla také dokončená cyklostezka mezi obcemi Rádlo a Milíře za 4,6 milionů korun.

„Spolu se zástupci obce Rádlo jsme před třemi lety začali řešit kritickou bezpečnostní situaci na frekventované silnici mezi Jabloncem nad Nisou a částí Milířů. Nyní se podařilo cyklisty i turisty odklonit,“ pokračoval Řičář.

Oba asfaltové bezmála tři metry široké úseky měří 602 a 368 metrů. Stavěly se od letošního června do listopadu a tvoří součást turistické trasy Hřebenovka a cyklotrasy z Dobré Vody do Vesce.

„Cestu bude využívat také lesnická technika. Během těžby a nutného skládkování ji uzavřeme,“ dodal Řičář.

Na stezce je několik vjezdů, přeložek a propustí. Součástí stavby byly i překlady optického kabelu a vodovodu. 


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: