Kolem kolem Jizerek. Cyklostezka za 90 milionů do tří let propojí Česko a Polsko




Přeshraniční spolupráce Česka a Polska dostane na severu Čech nový rozměr. Frýdlantsko a Jablonecko bude cyklostezkou propojeno s městy z Dolnoslezského vojvodství. Podél cesty budou dvojjazyčné texty i mapy.

Stovka lidí z celkem třiceti organizací připravovala nový projekt, kterým se oba členské státy Evropské unie zase o kousek sblíží. Nyní přichází na řadu jeho realizace. Ta má být hotová v roce 2021.

„Liberecký kraj provede v rámci projektu rekonstrukci dopravního značení cyklotras a cyklostezek v oblasti Frýdlantska a Jablonecka, vytvoří soubor cykloturistických map a trhací mapy, kde bude mít zastoupení jak česká, tak i polská strana hranic,“ uvedla krajská radní Radka Loučková Kotasová.

Celá trasa bude mít 220 kilometrů. Povede ze Smržovky přes Jablonec, Liberec, Chrastavu a Hrádek nad Nisou do Polska. V Hrádku zároveň vznikne nový hraniční přechod. Na polské straně se přes Bogatyni vrátí zpět do Česka, konkrétně do Frýdlantu. Poté přes Nietow, Lubaň, Mirsk a Lázně Svěradov skončí opět v Čechách.

Délka nových nebo rekonstruovaných stezek by měla měřit 82 kilometrů. Celkové náklady na vybudování jsou vyčísleny na 90 milionů korun. 75 milionů uhradí Evropská unie.  


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: