FOTO: Návštěvníci Fresh festivalu ochutnají i "královnu solí" z Mallorky




Kaviár mezi solemi. Tak se přezdívá mořské soli z Mallorky, kterou budou moct ochutnat návštěvníci všech Fresh festivalů. Její unikátnost spočívá hlavně ve způsobu získávání. K dispozici bude i na nadcházejícím festivalu v Liberci-Vesci, Českých Budějovicích a také v Pardubicích.

Na slané pochutiny jsou Češi zvyklí, patří hlavně k oblíbeným party pokrmům. Tato mimořádná sůl z Mallorky však slanou chuť povznese na vyšší úroveň. Jedná se o delikatesu, jejíž vzácnost dokladuje už způsob jejího získávání.

„Získání této soli není běžné, jde o souhru zkušeností, trpělivosti a ideálních klimatických podmínek. Pouze souhra působení ranního oparu, slunce a vzduchu vytvoří na solných jezírkách na Mallorce tenkou vrstvu krystalek soli, která vypadá jako tenký led. Ta se ručně sbírá do proutěných košů a suší na slunci,“ popisovala mluvčí festivalu Monika Karlíková.

Flor de Sal d' Es Trenc, jak se sůl v originále jmenuje, obsahuje dvacetkrát více hořčíku, dvakrát více draslíku a vápníku a dalších osmdesát minerálních a stopových prvků než tradiční mořská sůl. Velmi nízký je i obsah chloridu sodného, což je další významné pozitivum.

Jedním z témat letošních Fresh festivalů je servírování a příprava exotických jídel. Tam bezesporu spadá i sůl z Mallorky. 

Fresh festivaly se letos uskuteční ještě v Liberci (26. - 27. května), Českých Budějovicích (9. - 10. června) a Pardubicích (16. - 17. června).


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: