Na slané pochutiny jsou Češi zvyklí, patří hlavně k oblíbeným party pokrmům. Tato mimořádná sůl z Mallorky však slanou chuť povznese na vyšší úroveň. Jedná se o delikatesu, jejíž vzácnost dokladuje už způsob jejího získávání.
„Získání této soli není běžné, jde o souhru zkušeností, trpělivosti a ideálních klimatických podmínek. Pouze souhra působení ranního oparu, slunce a vzduchu vytvoří na solných jezírkách na Mallorce tenkou vrstvu krystalek soli, která vypadá jako tenký led. Ta se ručně sbírá do proutěných košů a suší na slunci,“ popisovala mluvčí festivalu Monika Karlíková.
Flor de Sal d' Es Trenc, jak se sůl v originále jmenuje, obsahuje dvacetkrát více hořčíku, dvakrát více draslíku a vápníku a dalších osmdesát minerálních a stopových prvků než tradiční mořská sůl. Velmi nízký je i obsah chloridu sodného, což je další významné pozitivum.
Jedním z témat letošních Fresh festivalů je servírování a příprava exotických jídel. Tam bezesporu spadá i sůl z Mallorky.
Fresh festivaly se letos uskuteční ještě v Liberci (26. - 27. května), Českých Budějovicích (9. - 10. června) a Pardubicích (16. - 17. června).
Autor: Petr Jindra
Přidejte se k nám na facebooku!