Liberecký kraj nakoupí nové sanitky. Obnova vozového parku vyjde na 92 milionů



 05. 02. 2018

V průběhu následujících tří let budou mít výjezdová stanoviště záchranné služby těšit na nová vozidla. Celkem 22 vozidel přijde kraj na 92 milionů korun. První vozy vyjedou na silnice do konce září.

Liberecký kraj se rozhodl pro významnou investici, která zvýší komfort nejen pro pacienty, ale také pro samotné zdravotníky a lékaře, kteří se na vybavení sanitek, respektive na jeho návrhu, spolupodíleli.

Z nabízených možností byla zvolena varianta Mercedec-Benz Sprinter. S vybranou firmou byla podepsána smlouva o dodávkách vozidel. Podle ní by mělo silnice Liberecka brázdit prvních deset nových sanitních vozů do konce letošního září. Následovat budou dva roky, v nichž přibyde vždy šest nových automobilů. Celkem se tedy záchranná služba Libereckého kraje může těšit na 22 sanitek.

„Vozový park zdravotnické záchranné služby je potřeba rozšiřovat a obměňovat. Vozidla jsou denně v terénu a při každém výjezdu musí být stoprocentně spolehlivá,“ komentoval uzavření kontraktu Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví.

Podle slov náměstka byl nákup cíleně konzultován také se zaměstnanci záchranné služby, kteří je denně využívají. Právě oni totiž nejlépe vědí, jaké vybavení a prvky potřebují. Deset vozů bude navíc vybaveno samonakládacími nosítky pro těžké pacienty do 300 kilogramů.

Po první dodávce vozidel bude mít liberecká záchranka k dispozici celkem 30 aut, která pokryjí Liberecko, a to včetně nutnosti zálohy. Jak dodal hejtman Martin Půta, jednorázový nákup by neřešil postupnou obměnu. Proto se kraj odhodlal k rozvržení do několika let, což mimo jiné zajistí možnost financování z odpisů, tedy tak, aby vše nezáviselo pouze na dotacích.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: