Liberecká radnice dominuje novým medailím. Vyrazí je z padesáti kil stříbra



 21. 07. 2017

Čtyřiadvacet kilogramových a osmačtyřicet půlkilogramových medailí, na něž se dostanou vždy jen ta "nejprestižnější" témata, vyrobí "mincíři" v Jablonci. Vzhledem k jejich počtu by zájemci s nákupem této "investice"neměli rozhodně váhat.

Dominantou nových investičních medailí z České mincovny bude renesanční liberecká radnice. Z takřka padesáti kilogramů ryzího stříbra vznikne 24 kilogramových a 48 půlkilogramových kusů. Kupci si tedy musí pospíšit.

„Jsem rád, že se na medaili objevila právě radnice. Stačí pouhá její silueta, aby každý poznal, že se dívá právě na Liberec,“ uvedl primátor Tibor Batthyány, který byl osobně přítomen při ražbě první medaile v Jablonci nad Nisou.

Každý exemplář bude ručně číslovaný, jedinečnost spočívá i v průměru medaile.

„Devadesát milimetrů je maximum, které jsou naše lisy schopné pojmout,“ vysvětlil manažer České mincovny Lukáš Jokl. „Na takto velké medaile se dostanou jen ta nejprestižnější témata,“ dodal Jokl.

Investiční medaile s motivem Liberce jsou součástí série, která se věnuje městům napříč Českou republikou. Jejich autory jsou zpravidla talentovaní absolventi uměleckoprůmyslové školy v Jablonci. Na liberecké medaili spolupracovali Irena Hradecká, Jakub Matouš a Jan Petr.

„Velmi se mi líbí kontrast radnice v popředí a jemné mapky středu města na pozadí,“ zmínil primátor Batthyány.

Ceny jsou stanoveny na 44 tisíc korun za kilogramovou a 24 tisíc za půlkilogramovou variantu. Investiční medaile, jak už napovídá jejich název, se ale vydávají s tím, že jejich hodnota časem poroste.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: