Skalní hrad Stohánek láká na výklenky křížové cesty. Psala o něm i Karolína Světlá




Méně známým místem Libereckého kraje je bezpochyby i skalní hrad Stohánek nedaleko Hamru na Jezeře. Turisty láká například výklenky bývalé křížové cesty, nebo jeho zmínkou v povídce Poslední poustevnice.

Liberecký kraj skrývá mnohá zákoutí, kam turisté ještě nenašli cestu. Jedná se například o pozůstatky skalního hradu Stohánek, který patří mezi méně známá místa kraje. Nachází se na dvacet metrů vysoké pískovcové skále Stoh v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Dnes turisté na vrcholu spatří tesané zbytky dvou místností a šestnáct prázdných výklenků bývalé křížové cesty. Ty uvidí ve stěně po pravé straně schodiště. Jihovýchodní stranu proti vchodu zdobil v minulosti oltář s malovaným očistcem.

O Stohánku hovoří poprvé listiny z roku 1431, avšak poslední zmínka se objevila už v roce 1453, kdy zřejmě hrad zanikl. Znovu se objevuje v povídce Poslední poustevnice od Karolíny Světlé, kde jej zmiňuje jako poustevnu vzniklou v roce 1760.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: