Dopravu u libereckých škol řídí senioři v zelených vestách. Město hledá další zájemce



 01. 03. 2019

Ve světě běžná praxe, v Česku zatím spíš rarita. Dopravní špičku u základních škol v Liberci řídí senioři ve výstražných vestách a s terčíky k zastavení aut. Školáky hlídá osmička důchodců a všichni je chválí. Nyní chce radnice jejich řady ještě rozšířit.

Již čtyři roky skvěle funguje ve městě pod Ještědem projekt, který odstartoval v zemích západně od hranic Česka. Například v Anglii je označují jako lollipop man či lollipop lady, čili v doslovném překladu „lízátkový muž či dáma“. Lízátkem je v tomto případě myšlena značka, kterou drží v ruce a řídí provoz.

„V Liberci nejsme tak expresivní, stačí nám zelené výstražné vesty s nápisem „škola“ a červené terčíky. Ale jsem rád, že se podařilo v roce 2015 tuto ceněnou pomoc do města implementovat, byť skeptiků bylo na začátku víc než dost,“ pochvaloval si náměstek primátora Ivan Langr.

Od zavedení do provozu se skupina hlídařů rozšířila na 13 lidí. Ze zdravotních důvodů jich je nyní jen osm. Ti střeží školy v ulicích Dobiášova, Ještědská, U Školy, Česká, Vratislavice, U Soudu, Oblačná a Lesní.

To je však málo. „Pomoc seniorů je obrovská nejen z hlediska dohledu nad školáky. Souběžně šetříme kapacity strážníků,“ dodal náměstek Langr.

Příjemným bonusem je podle náměstkových slov i fakt, že senioři s dětmi komunikují, navazují s nimi pozitivní vztah a překonávají klišé, že jsou už vlastně nepotřební.  

Zájemci o tuto službu se mohou hlásit na e-mailu buskova.daniela@mp.liberec.cz, případně telefonicky na 488 578 152. Každý zájemce musí projít školením. Teprve poté je vypuštěn do provozu samostatně. Služba je navíc placená.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: