Plech a dřevo má nahradit beton. Student navrhl podobu nového skateparku



 20. 09. 2018

Zastaralý a nevzhledný. Takový je liberecký skatepark v Barvířské ulici. V budoucnu by se měl proměnit. Gymnazista navrhl jeho proměnu. Tu by mělo doplnit i workoutové hřiště či lezecká stěna.

Jiná města v Česku, která rekonstruovala skateparky, ale také moderní světové prvky. To vše ovlivnilo uvažování studenta sexty Gymnázia Jeronýmova Matyáše Vambery, který kritizoval nevzhlednou podobu současného skateparku v Barvířské ulici. Nelenil a předložil vlastní návrh, jak by mohlo toto hřiště pro mladé vypadat.

„Zejména překážky z plechu a dřeva jsou vzhledem k velkému posunu skateboardingu a ostatních sportů, k jejichž provozování je skatepark využíván, naprosto nevyhovující. Skatepark byl postaven v roce 1998, od té doby neprošel žádnou větší rekonstrukcí a toto místo zkrátka umírá,“ stěžoval si autor návrhu.

Poslední závod se v Liberci konal před deseti lety. Od té doby park chátrá. Přitom se dle autorových slov ve městě pod Ještědem vždy rodila řada talentovaných závodníků, kteří to v budoucnu dotáhli na světovou úroveň.

Plánovaný betonový park bude nejen hezčí a modernější, ale také prakticky bezúdržbový. Autor našel inspiraci v Turnově, kde podobný projekt nedávno řešili.

Vzhledem k velikosti plochy, kde se současný park nachází, by v případě vybudování podobného jako v Turnově zbylo ještě dost místa například na workoutové hřiště či lezeckou stěnu.

Jak moc je nový park potřeba, mohou lidé dokázat o víkendu. V neděli 23. září pro ně bude ve stávajícím skateparku připravena celodenní akce pro děti i dospělé. Krom skateboardingu bude k vidění i jízda na koloběžkách, parkour či moderní workout.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: