Noc kostelů na Liberecku otevře brány 61 svatostánků. Unikátem bude zpřístupněný kostel v Žibřidicích




Na jubilejní desátý ročník Noci kostelů se připravují kostely v Libereckém kraji. V letošním roce se návštěvníci mohou těšit na jeden unikát. Po šedesáti letech bude zpřístupněn kostel v Žibřidicích.

„Zůstávali přes noc v okolí Božího domu…“ Tato citace z knihy Paralipomenon se stanem heslem letošního ročníku tradiční Noci kostelů. Ta se na Liberecku uskuteční už podesáté.

„I když je česká společnost považována za víceméně ateistickou, mnoho z nás vyhledává kostel či modlitebnu jako místo pro zklidnění, urovnání myšlenek, místo, kde můžeme být sami se sebou. Kostely však také mívají zajímavou historii, na jejich výzdobě se podíleli významní architekti, stavitelé a umělci té které doby,“ uvedla krajská radní Květa Vinklátová.

Noc kostelů je naprosto mimořádnou akcí. Lidé se mohou těšit na speciální prohlídky kostela či neobvyklé povídání. Mnohdy si prohlédnou nejen samotný svatostánek, ale také „okolí Božího domu“.

V letošním roce se napříč celou Českou republikou zapojí 1397 kostelů. Liberecko má svůj unikát v podobě žibřidického kostela. Ten otevře své brány veřejnosti po dlouhých šedesáti letech, kdy byl nepřístupný.

Tradice Noci kostelů k nám přišla z Rakouska. Když v roce 2004 jeden vídeňský kostelník nechal při úklidu svatostánek otevřený, uvědomil si kouzlo večerní atmosféry. Vpustil dovnitř kolemjdoucí a spontánně tak odstartoval tradici, která se začala psát o rok později. Česko se poprvé zapojilo v roce 2009.

Letošní Noc kostelů proběhne v pátek 25. května. 

Seznam všech zapojených kostelů najdete na tomto odkaze.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: