Hostinec nahradila nábytková banka. Pomůže lidem, co mají hluboko do kapsy




Zástupci neziskových organizací otevřeli začátkem října Nábytkovou banku. Nové zařízení pomůže s nezbytným vybavením bytu těm, co mají hluboko do kapsy. Liberecký kraj projekt podpořil 120 tisíci korun.

V bývalých prostorách někdejší místní hospůdky v liberecké Oldřichově ulici zřídily neziskové organizace za podpory města Liberec a Libereckého kraje novou Nábytkovou banku.

„Myšlenkou otevřít nábytkovou banku pro sociálně slabé v Liberci jsme se zabývali zhruba rok. Liberec je jedno z mála měst v republice, kde podobná služba funguje. U nás je ale svou šíří a rozsahem největší, protože sbíráme také oblečení, hračky, deky a další potřeby pro domácnost,“ představila banku ředitelka spolku Pomoc v nouzi Štěpánka Bátrlová.

Velká suterénní místnost je rozdělena do několika kójí, v nichž se skladuje zboží stejného druhu. K Nábytkové bance patří ještě jedna vedlejší místnost. Ta slouží jako přípravna. Třídí se zde oblečení. Čistí a konzervuje, případně opravuje dovezený nábytek. Ročně organizátoři zaplatí za nájem a služby kolem 220 tisíc korun.

„Každý, kdo má doma funkční kus nábytku, starší oblečení nebo jiné věci, které by chtěl darovat potřebným, může je přinést či dovézt po domluvě do liberecké Nábytkové banky. Oblečení musí být vyprané, nezničené. A i ostatní věci by měly být umyté, nábytek pokud možno bez škůdců, plísně a podobně,“ vyzval občany krajský tiskový mluvčí Filip Trdla.

Přivezený nábytek organizace rozdělí. Stav každého kusu pečlivě zdokumentuje. A s novým vlastníkem bude podepsána smlouva o převzetí. Současně organizace plánuje opatřit každý kus neodnímatelným logem Nábytkové banky, aby byl jasný jeho původ.

„Chceme tak zamezit jeho případnému dalšímu rozprodávání. Současně chceme zabránit tomu, aby nábytek od nás někdo použil v zimě na podpal a pak nás třeba žádal o další nové vybavení,“ řekl za organizaci Radek Šandor.

Nábytková banka byla otevřena v pondělí 8. října a lidé v nouzi do ní mohou vstoupit každé úterý a čtvrtek od 8 do 15 hodin. Liberecký kraj věnoval na její provoz částku 120 tisíc korun.

Neoficiálně je však otevřena už tři týdny. Za tu dobu do ní přivezlo věci bezmála dvacet dárců a osm lidí si zde naopak vybralo, co potřebují do svých domácností.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: