Vazební věznice návštěvníky nalákala aneb Liberec ukazuje své poklady




Turisté, kteří přijíždí do Česka, se rozplývají nad jeho krásami. Ty však sami domorodci mnohdy nedokážou dostatečně ocenit. Mnozí totiž znají jen cestu z domova do práce a zpět. Změnit se to rozhodli pod Ještědem. Nejen pro Liberečany radnice uspořádala unikátní městské prohlídky s komentářem. Hned ta první - ve věznici - slavila velký úspěch.

V očích turistů je republika vnímána často jako země plná neobyčejných příběhů. Jenže Čechům to mnohdy ani nedochází. „Málokdo se jde odpoledne nebo o víkendu jen tak projít třeba po Králově Háji, pokud tam přímo nebydlí,“ povzdychla si vedoucí libereckého informačního centra Pavlína Sacherová.

Liberecká radnice hodlá krajskou metropoli více přiblížit nejen obyvatelům města. Připravila proto unikátní komentované prohlídky. Každá se zaměřuje na jinou oblast Liberce.

„První ze série prohlídek se uskutečnila v sobotu 30. března a představila Nové Město a Vazební věznici Liberec. O prohlídku byl ze strany lidí velký zájem,“ pochvalovala si Sacherová.

Do vazební věznice se lidé nedostanou běžně a taková návštěva je navíc výrazně příjemnější, než když se koná z příkazu soudce. „Otevření bran budovy vazební věznice přiblížilo návštěvníkům jinak nepřístupnou část historického jádra města. Připomněli si jednak historickou hodnotu budovy, a zároveň se seznámili s úkoly vězeňské služby,“ popisoval ředitel věznice Jan Hladík.

Návštěva nápravného zařízení nebyla jediná prohlídka. 15. června se zájemci podívají do Kristiánova spolu se zástupci textilní školy. Prohlédnou si unikátní textilní stroje. Rezervace vstupenek začne 29. dubna v libereckém informačním centru.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: