Liberec zvažuje odkup bývalého Skloexportu. Nastěhoval by do něj své úředníky



 28. 03. 2019

Nedostatečná kapacita stávajících prostor, havarijní stav budovy Uran a špatná dostupnost Liebiegovy vily jsou důvodem, proč se liberecká radnice poohlíží po změně. Jednou z variant řešení má být odkup bývalého Skloexportu. Budova by musela projít kompletní opravou.

Čtyři budovy v současnosti využívá liberecký magistrát pro potřeby úředníků. Krom historické radnice je to také Nový magistrát, Liebiegova vila a budova Uran. Nejen že dosavadní prostory přestávají stačit, ale především vzdálenost budov je nevyhovující. Do toho je navíc Uran v havarijním stavu.

„Současné rozmístění pracovišť magistrátu ve městě odpovídá jeho možnostem před více jak deseti lety. Rozdělení do čtyř budov není z hlediska občanů, ani z hlediska pracovních vazeb mezi odbory optimální,“ vysvětlovala mluvčí radnice Jana Kodymová.

Město tak nyní zvažuje odkup budovy bývalého Skloexportu. Ta má dvě podzemní a pět nadzemních pater. Patří pražskému Generálnímu finančnímu ředitelství. V současnosti je ale opuštěná. „Budova bude opětovně nabízena prostřednictvím dražby komerčním zájemcům. Je zde však i možnost jednat o podmínkách převodu na statutární město Liberec,“ doplnila Kodymová.

Znalci odhadli cenu budovy na 27 až 55 milionů korun. Kompletní oprava je vyčíslena na necelou půlmiliardu korun. Radnice města zpod Ještědu rozhodne, zda povede další jednání o nabytí celého areálu pro potřeby města.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: