Liberec lidem rozdá vlajky. Chce v nich probudit národní hrdost




Svérázný způsob probuzení národní hrdosti zvolili v Liberci. Rozhodli se lidem rozdat české vlajky. Ty budou k dostání v Městském informačním centru zdarma po předložení občanského průkazu. Primátor chce zdůraznit význam státních svátků.

V nedalekém Turnově se inspiroval liberecký primátor Tibor Batthyány, jehož napadlo rozdat Liberečanům státní vlajky. Cílem této akce má být probuzení národní hrdosti a hlubší zamyšlení nad smyslem státních svátků. Teď je prý totiž lidé vnímají pouze jako dny, kdy nemusí do práce.

„Je velká škoda, že státní svátky lidé často vnímají jen jako den volna. V Turnově tamější radnice už šestým rokem rozdává lidem vlajky, aby jich o svátcích vlálo víc. Byl bych rád, kdyby tento krok napomohl aspoň trochu k projevu vlastenectví, které se z naší společnosti poněkud vytrácí. Mám ohlasy od lidí, že by chtěli doma vlajku vyvěsit, ale často ani neví, kde ji sehnat. Starostovi Turnova tímto děkuji za inspiraci,“ vysvětlili rozhodnutí liberecký primátor.

Zároveň lidi vyzval, aby si pro vlajky do Městského informačního centra došli co nejdříve. Nejen že jich bude pouze omezený počet, ale žádoucí bude už jejich vyvěšení na svátek 8. května, tedy na Den osvobození.

Vlajky je možné získat po předložení občanského průkazu od středy 2. května. Je jich však omezený počet. Zájemci si mohou vybrat ze dvou velikostí. Menší má 90x60 centimetrů, větší pak 150x100 centimetrů.

V případě velkého zájmu proběhne také druhé kolo akce, a to v říjnu před oslavami Dne vzniku samostatného Československa.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: