Knihy o Libereckém kraji se utkají v soutěži, zapojit se mohou autoři z celého Česka



 18. 01. 2018

Do celkem šesti kategorií soutěže Kniha roku Libereckého kraje se mohou přihlásit díla, která se týkají Libereckého kraje. První cena je 10 tisíc a socha od sklářů z Kamenického Šenova. Kraj tak chce podpořit regionální literaturu.

Nezáleží na adrese nakladatelství nebo bydlišti autora, záleží pouze na obsahu, který se musí týkat Libereckého kraje. Do soutěže Kniha roku Libereckého kraje se tak mohou od 1. února do 15. března hlásit spisovatelé či nakladatelé z celé republiky.

"Kniha roku Libereckého kraje je první ročník soutěže, která přinese ocenění autorům nebo nakladatelům za mimořádné literární dílo vydané v příslušném kalendářním roce se vztahem k Libereckému kraji," uvedla mluvčí LIbereckého kraje Andrea Fulková.

Knižní tituly či umělecká díla vydaná v loňském roce mají díky soutěži podpořit regionální literaturu. Vyhlášení vysledků proběhne u příležitosti Světového dne knihy, 23. dubna, v Krajské vědecké knihovně v Liberci.

"Jsem ráda, že za odbornou veřejnost přislíbil účast v komisi Jiří Padevět, známý autor a ředitel nakladatelství Academia Praha, Radek Sidun, významný typograf a vedoucí katedry grafiky VŠUP v Praze a liberecký knihkupec Martin Fryč,“ řekla radní pověřená řízením resortu kultury, památkové péče a cestovního ruchu Květa Vinklátová.

Vítěz každé kategorie, což je beletrie a poezie, populárně naučná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice a také monografie nebo výtvarná publikace získá 10 tisíc korun.

„A dále pak cenu vyrobenou Střední uměleckoprůmyslovou školou sklářskou v Kamenickém Šenově. Kraj také udělí zvláštní Cenu Libereckého kraje za mimořádný přínos v oblasti literatury. Tato cena bude spojena se stejnou finanční odměnou,“ vysvětlila Vinklátová.

Další kategorií bude také cena veřejnosti, ve které mohou hlasovat sami čtenáři. "Hlasovat bude možné jak na internetu, tak prostřednictvím hlasovacích lístků zaslaných na Krajský úřad Libereckého kraje nebo do redakce Libereckého deníku," doplnila krajská mluvčí s tím, že věcné ceny dostane nejenom vítěz, ale také tři vylosovaní čtenáři.


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: