FOTO: Restaurátoři rozebrali liberecký morový sloup, čeká ho renovace



 10. 08. 2018

Liberecký barokní morový sloup Panny Marie z dílny Matyáše Bernarda Brauna čekají čtyřměsíční odborné restaurátorské práce. V pátek sousoší rozebrali na jednotlivé kusy, které nyní bude čekat renovace za 1,5 milionu korun

Restaurátorské práce na morovém sloupu na zahradě Kostela Nalezení svatého Kříže na Malém náměstí v Liberci započali restaurátoři v pátek a potrvají čtyři měsíce. 

Morový sloup z roku 1717 převzalo letos zjara po dohodě s římskokatolickou církví bezúplatně do svého majetku město a vyčlenilo v rozpočtu na jeho renovaci 1,5 miliónu korun. Restaurátorské práce provede pan Radomil Šolc, který v květnu ve veřejné soutěži zvítězil s nabídkou 649 tisíc korun bez daně.

„Morový sloup byl v minulém století restaurován celkem třikrát – v letech 1908, 1925 a 1972, v posledních 45 letech se na něm ale žádné větší renovační zásahy neprováděly. Podle odborného posudku, který jsme nechali zhotovit v roce 2015, je přitom současný stav pískovcového sloupu nepříznivý, materiál je na mnoha místech hloubkově popraskán, hojně jej pokrývá krusta z exhalací z topenišť i bujná vegetace. Nepříliš kvalitní byly i konzervační prostředky použité při posledním restaurování v 70. letech,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr.

Sloup s postavami sv. Jana Nepomuckého, sv. Floriána, sv. Šebestiána, sv. Rocha a Pannou Marií na samotné špici byl postaven jako poděkování města za záchranu před morovou ranou, která na Liberec udeřila v roce 1680. Své původní umístění na Sokolovském náměstí ale opustil už v letech 1877 – 1878 a byl přemístěn do zahrady (bývalý hřbitov) barokního Kostela Nalezení sv. Kříže na Malém náměstí.

Po renovaci se vrátí sochy na své původní místo

„V rámci restaurátorských prací bude sejmuta socha sv. Šebestiána, která bude renovována v dílně, stejně tak i zkorodovaná svatozář Panny Marie. Zcela nově bude naopak osazena ztracená svatozář sv. Jana Nepomuckého. Zbývající část sloupu bude restaurována přímo na místě z lešení. Sloup bude šetrně očištěn, chemicky zpevněn, plasticky doplněn umělým pískovcem, barevně upraven a konzervován,“ vysvětlil postup prací náměstek Ivan Langr.

Odborná komise památkářů, historiků, muzejníků a zástupců církve přitom v květnu rozhodla o tom, že po svém restaurování zůstane sloup nadále umístěn v kostelní zahradě.

„Došli jsme nakonec po diskuzi k závěru, že v zahradě je sloup umístěn již prakticky stejnou dobu jako na původním Sokolovském náměstí a že nebudeme tuto kontinuitu přerušovat. Naopak chceme v dalších letech ve spolupráci s církví pokračovat v úpravách zahrady ve veřejný prostor, kde si zájemci budou moci prohlédnout nejen sloup, ale i další zdejší významné památky – Kapli Božího hrobu a křížovou cestu. A i ty bychom chtěli postupně restaurovat,“ doplnil náměstek Ivan Langr.
 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: