FOTO: Les vydal stříbrný poklad ze 14. století. Nálezce dostane odměnu



 16. 08. 2018

Procházka lesem se nadmíru vyplatila nálezci, který při ní objevil u Vysokého nad Jizerou na Semilsku stříbrný poklad z počátku 14. století. Mince z doby Václava II. a Jana Lucemburského odevzdal do muzea Českého ráje u Turnova a dostane odměnu.

Vzácných 158 stříbrných mincí předal nálezce i s úlomky keramického džbánu, ve kterém zřejmě byl poklad před staletími neznámo kým ukryt.

"Podle předběžného posouzení se jedná o ražby Václava II. a Jana Lucemburského. Jejich dochování je na horské podmínky přímo nadstandardní. Mince zřejmě nebyly dlouho v oběhu, protože řada z nich má zachovaný i mincovní lesk, uvedla mluvčí Libereckého kraje Lenka Klimentová. 

"Mince a zlomky keramiky se nacházely ve svahu v úrovni lesní hrabanky a zasahovaly asi 30 centimetrů pod stávající povrch," uvedla Klimentová.

 

Co poklad obsahoval?

  • Celkem jde o 41 grošů Václava II. (WENCEZLAVS SECVNDVS; 1300 – 1305)
  • Také obsahoval 118 grošů Jana Lucemburského (IOHANNES PRIMVS; 1310 – 1346). 

 

Po ohlášení objevu se na místo zaměřili arhologové z turnovského muzea a v místě nálezu provedli záchranný výzkum, i naleziště prozkoumali za pomoci detektoru kovů. Za jeho pomoci pak našli ještě jednu stříbrnou minci. Také archeologové objevili původní mělkou jamku, kterou původní majitel mincí vyhloubil do rozpadlého skalního podloží. Peníze pak uschoval do keramické nádoby a zasypal je zeminou. Poklad země vydala zřejmě díky erozi půdy. 

Nálezci přísluší odměna, jejíž výše bude odvislá od kulturně historické hodnoty stanovené znalcem. "Velmi si vážím poctivosti nálezce a ráda bych mu touto cestou poděkovala. Kromě zákonem dané odměny, jejíž výše se odvíjí od hodnoty nálezu, rozhodne Rada Libereckého kraje o výši další mimořádné odměny. Chceme tím motivovat případné další nálezce historických artefaktů, aby nálezy odevzdávali a ty tak zůstaly zachovány pro další generace a nezmizely v soukromých sbírkách u nás či v zahraničí,“ poděkovala nálezci Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Jméno nálezce, ani přesnější místo nálezu odmítlo Muzeum Českého ráje ani Liberecký kraj prozradit. „Jsme si vědomi toho, že bychom zveřejněním vyvolali zájem hledačů pokladů, a tomu musíme zabránit,“ doplnila Květa Vinklátová.

Základní konzervaci mincí provede restaurátor Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy v Turnově. O  jejich odborné posouzení se pak postarají numismatici z Národního muzea. Také keramická nádoba projde rukami restaurátorů. 
„Návštěvnické veřejnosti nález představíme v turnovském muzeu od února 2019 na mimořádné výstavě,“ doplnil Jan Prostředník, kurátor sbírkových fondů archeologie. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: