FOTO: Dirigent Babický je čestným Liberečanem. Udělení občanství ho dojalo



 24. 05. 2019

Působil v pražském Národním divadle, Armádním uměleckém sboru, v Ústeckém či Jihočeském divadle. Dlouhých 32 let však strávil v divadle F. X. Šaldy v Liberci. Teď se František Babický dočkal významného ocenění za svou práci. Na liberecké radnici obdržel čestné občanství.

Od roku 2008 působí jako vyučující na katedře dirigování AMU v Praze. V minulosti prošel řadou prestižních institucí. Dirigoval v Národním divadle, Ústeckém či Jihočeském divadle, nechyběl ani u Armádního uměleckého souboru. Největší stopu však zanechal v libereckém divadle F. X. Šaldy.

„Františka Babického osud přivál do Liberce poprvé v roce 1974 a s přestávkami v Divadle F. X. Šaldy strávil 32 let. Je uznávaným znalcem symfonického díla Antonína Dvořáka. Mimochodem, již v době brandýského mládí se aktivně zapojoval do divadelního života a velmi dobře zpívá,“ vysvětloval publicista a historik Jiří Bartoš Sturz.

Babického jméno je spojeno mimo jiné s Prodanou nevěstou, Manon Lescaut, Kouzelnou flétnou či Madam Butterfly. „Smyslem umění by měla být krása. To je nepsaný zákon, na který mnoho současných tvůrců zapomíná,” uvedl dojatý laureát.

Čestné občanství převzal Babický z rukou libereckého primátora Jaroslava Zámečníka.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: