Expozice Z Českého ráje na vrcholy světa obohatí muzeum v Turnově




Nová třípodlažní budova v Turnově přivítá první návštěvníky 7. září 2019. V ní je čeká expozice historie horolezectví, která se tak přidala do repertoáru výstav turnovského Muzea Českého ráje.

Kraj, který se pyšní ojedinělou přírodní památkou Prachovskými skalami, přidává do Muzea Českého ráje v Turnově novou expozici. Návštěvníky seznámí s historií horolezectví, které má na Turnovsku mnohaletou tradici. Své místo zaujme v nové třípodlažní budově vznikající momentálně na místě bývalé kavárny, dílen, spojovací chodby a galerie.

„Nová budova horolezecké expozice rámuje atrium Muzea Českého ráje a vzniká tak další krásný prostor pro kulturní akce. Expozice samotná je logicky umístěna právě v Turnově, městě, které je tradičně s horolezectvím velmi silně spjaté,“ řekla Květa Vinklátová, radní Libereckého kraje pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Expozice bude interaktivní, návštěvníky horolezeckým sportem provedou vitríny a obrazové monitory doplněné o světelné efekty a pohyblivé animace. Výstava tak bude evokovat skalní město.

„Návštěvníci budou mít možnost se touto formou například seznámit s celou horolezeckou sbírkou muzea, která začala vznikat během přípravy expozice a v současnosti obsahuje téměř pět set předmětů. Součástí tohoto systému je také databáze skal, lezců a jejich prvovýstupů, kterou již více než dvacet let vytváří Zdeněk Strnad,“ lákala Vladimíra Jakouběová, ředitelka Muzea Českého ráje v Turnově.

Výstavu doplní i doprovodný program, na jehož organizaci se v současné době podílí Alžběta Kulíšková s Davidem Markem, kteří jsou odbornými garanty scénáře, obsahových náplní a audiovizuálních prezentací.

Nová expozice je součástí projektu Pro horolezce neexistují hranice, na kterém Muzeum s Libereckým krajem pracuje už od roku 2014. Finančně jej podpořila i Evropská unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Programu spolupráce na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014-2020.


Autor: Lucie Pinková

V City.cz publikuji od začátku studia žurnalistiky, tedy od roku 2016. Doposud jsem nejčastěji psala o sportovních tématech, věnuji se ale i zpravodajství, převážně z Brna a Olomouce, z měst, ke kterým mám nejblíž.



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: