Zápisky z mateřské 2

07.06.2016
Existuje několik typů dětského doprovodu, které se dají rozlišit podle přístupu k návštěvě pískoviště.

Pravidla pískoviště

Nejzásadnějším bodem našeho denního rozvrhu je návštěva pískoviště. Zde se Julča učí motorickým i sociálním dovednostem a já mám šanci si chvilku posedět na lavičce a pročíst si novinky na Facebooku.

Existuje několik typů dětského doprovodu, které se dají rozlišit podle přístupu k návštěvě pískoviště.

1. Otec s mobilem - Po příchodu vyklopí bábovky na písek, doprostřed umístí dítě a odklidí se na lavičku. Většinu času tráví s hlavou skloněnou k displeji mobilního telefonu. Když ho jeho dítě vyhledá a vyžaduje pozornost, vysadí ho na houpačku a pak se ztraceně dívá kolem. Jakmile se potomek opět sám zabaví, usedá k mobilu a napjatě sleduje čas, kdy už bude mít splněno, a může se vrátit domů.
2. Telefonující matka - Po celou dobu návštěvy pískoviště hlasitě po telefonu s kamarádkou řeší vztahy, rodinu, zdraví, televizní seriály nebo vaření. Její dítě mezitím na písku terorizuje ostatní děti, strká do nich a bere jim věci. Matka zpozorní, až když se ozve řev, ať už jejího potomka, nebo jeho oběti. To ho pak za ruku odtáhne na lavičku, zavrčí :"Tady budeš sedět nebo si mě nepřej," a pokračuje v hovoru.
3. Babička ochranářka - Babičky speciálně se vyznačují tím, že oplocené pískoviště považují za nebezpečný prostor na úrovni rušné křižovatky či skládky radioaktivního odpadu. Hysterickým tónem zakazují svým vnoučatům vlastně veškeré činnosti, co se na pískovišti dají dělat. Sedat si do písku, brát do ruky písek, běhat po písku, půjčovat si bábovky, brát za ruku jiné děti, strkat si ruku do pusy. Dítě pak netuší, co má dělat, začne se nudit, a babička s ulehčením zahlásí: "Tak když tě to nebaví, jedeme domů". Naloží zklamané dítě do bezpečí kočárku a šnečím tempem si to šinou pryč.
4. Vzorná matka - Jejím cílem je předvést okolí, že ona výchovu dítěte zvládá na jedničku, věnuje se mu na sto procent a vy se můžete jít zahrabat. (Jak příhodné, na pískovišti.) Tyto matky usazené na písku vytrvale staví s dětmi bábovky, své počínání a počínání dítěte hlasitě komentují sladkým hlasem a vyzařují do okolí pozitivní mateřské světlo a teplo.
5. Matky dvou a více dětí - Pískoviště je pro ně únikem z těsných stěn domova, kde se její potomstvo snaží vzájemně přizabít a zdemolovat nábytek. Rezignují na kontrolu dětí, jen je jednou za deset minut přepočítá a jinak si užívá klidu a míru. Pokud má matka s sebou i kojence v kočárku, často se zařídí podle dobře známé rady: "Spi, když spí dítě" a přímo na lavičce to zalomí.
Já se pohybuji někde mezi body 1, 2, 5 a z nutnosti občas i 4. Snažím se splynout s okolím, působit nenápadně, ale když děcko zavelí, umím stavět krásné bábovičky a květnatě Julču chválit, když mi je rozmašíruje lopatkou. 

Autor: Petra Hanzlová

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: