KOMENTÁŘ: Runway, nebo chodníky? Mlha populismu přikryla i čínské zájmy

Na jihlavském letišti zatím zpevněná přistávací dráha chybí. Zdroj: Ilustrační foto

30.08.2019
Letiště jako zbytečný luxus. Marnotratnost. Pouze pro vyvolené. Raději opravte rozbité chodníky. Silnice! Nakrmte hladové a sirotky... zpráva o záměru vybudovat v Jihlavě zpevněnou přistávací dráhu rozvířila internetové diskuze. A v nich i obří vlnu krátkozrakého populismu.

Stodvacet milionů korun. Tolik podle propočtů jihlavské radnice bude stát vybudování přistávací a vzletové ranveje v Henčově. Na investici by se vedle hejtmanství a krajského města mohl podílet i čínský investor. 

Ani čínské peníze a (s nimi kdo ví jaké?) zájmy však nevyvolaly takovou bouři v internetových ohlasech na článek, jako fakt, že by se na výstavbě zpevněné dráhy mělo podílet i město ze svého rozpočtu. 

Vždyť nejsou přece opravené chodníky a silnice. A nejsou vyřešeny ani další, přece tak jasné problémy, které trápí Jihlavany každý den. Taky proklínám viklající dlaždice, stejně tak asi řidiče štvou silnice s vyjetými kolejemi či výtluky, ničící auta.

To s letištěm ale přece nesouvisí. 

Chodníky nikdy nebudou dokonalé, silnice na jednom konci města opravíme a na druhém můžeme začít. Věčný boj, který tady byl a bude, asi jako střídající se počasí. Je to projídání veřejných peněz, údržba.  

Peníze do letiště jsou ale rozvojem města, skutečnou investicí. Jihlavu může zviditelnit v mapách investorů, kteří požadují spojení se světem ze vzduchu. Jasně, musí tomu předcházet i studie, kdo bude provoz financovat, kolik bude stát a z čí kasy...

Ale jsem názoru, že odmítnout šmahem přistávací dráhu je asi podobné, jako v 19. století odmítnout přivedení železnice do města. Jak známo, ta znamenala rozvoj průmyslu a tedy i měst, které se dočkaly vlakového spojení.

Objevily se i názory, že klimatická změna a  proto ani létání není in... a tak vůbec... takže začněme u sebe. Zrušme cestovky, létání a dovolené. No ne? 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: