BLOG: Jak si pes Čechy získal...co o vztahu se psy říkají statistiky?

26.08.2019
Říká se, že Češi jsou národem pejskařů a statistiky to jenom potvrzují. Pojďme se tedy na ty české pejskaře a psy, i v souvislosti s blížícím se termínem platnosti nového veterinárního zákona, podívat zblízka.

Statistiky hovoří jasně

Na portálu statista.com se v žebříčku počtu psů na obyvatele ukazuje, že Česko téměř vládne celé Evropské unii. 41 % českých domácností obývá i pes (nebo dokonce více psů). Na Slovensku je pes pouze ve 27 % domácností, ve Velké Británii ve 24 %, v Německu v 18 %. V počtu psů na obyvatele nás v rámci EU předběhlo pouze Rumunsko, kde je pes ve 46 % domácností.

Co je pro psa nejlepší?

Není pochyb o tom, že pes je nejlepším přítelem člověka. Ale o tom, zda je člověk nejlepším přítelem psa, by se dalo polemizovat.

  • Na jedné straně v Česku zaznamenáváme otřesné případy týrání, potýkáme se s mnoha množírnami, které byly po dlouhých letech legislativně omezeny až s novým veterinárním zákonem z května 2019. Ten podporuje ochranu zvířat proti týrání, třeba i prostřednictvím aktuálně tolik diskutovaného povinného čipování psů.
  • Na druhé straně se setkáváme se psy žijícími až v přehnaném luxusu.

„Ti nejšťastnější psi“ mají v současnosti díky možnostem a starostlivosti svých majitelů takový servis, jaký si nemohou dovolit ani někteří lidé. Mají vlastního lékaře, ale také kadeřníka nebo módního návrháře. Lidé psům podstrojují i v oblasti výživy – dokonce tak moc, až psy ohrožuje obezita. Dle statistik je až třetina psů v Česků obézních.

Klasické granule pro psa se dnes obohacují o takové superpotraviny jako mořské řasy, kokosový olej nebo goji. Co na tom, že pes je masožravec a potřebuje především maso?

Jaký pán, takový pes...

Tohle rčení bohužel platí i pro civilizační choroby, které dnes psi od svých pánů kopírují. Odráží tak společný životní styl a onu „luxusní“ péči. S tím, jak roste nabídka granulí nejrůznějšího složení, roste i počet psů, které na svoji stravu reagují potravinovými alergiemi.

Vedle supeprémiových krmiv nebo krmiv se superpotravinami, označovaných jako holistická krmiva, se tak na trhu objevují i hypoalergenní krmiva, která jsou určené právě pro psy s alergiemi a citlivým zažíváním. Ať se však krmiva označují jakkoli, vždy je primární složení. Jasné označení všech surovin je obzvláště důležité pro hypoalergenní krmiva pro citlivé psy, kde také platí, že méně je více.

Jak popisuje výživářský specialista Ing. Jan Jirásek ze společnosti Nativia pro server U KOCOURA DOMA: „Granule by hlavně měly být velmi jasně popsané z hlediska použitých surovin, abych se jako zákazník mohl zodpovědně rozhodnout, že si je chci pro svého psa koupit.“

Tedy znovu – pes je masožravec a do jeho jídelníčku patří především maso. A stále je to pes, polidšťování je v praxi spíše na škodu, ač to dvounozí můžou myslet dobře.

Zdroj obr.: Pixabay.com




  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: