Tradiční tvář festivalu, Zdeňka Pohlreicha, doplní další hvězdy kuchařského nebe, Romanové Vaněk a Paulus, Radek David, Ivan Vodochodský a také herec a autor blogu Gastromapa Lukáš Hejlík. Upgrade zažívá doprovodný program, dětská, pivní i vinařská zóna. Návštěvníci zažijí na vlastní chuťové buňky novinky a trendy v gastronomii - přípravu ryb, poke bowl, vaření na přímém ohni a mnoho dalšího.
Beko Fresh Festival se poprvé představil v Plzni v roce 2011, v roce 2013 přibyl festival v Pardubicích a v roce 2017 se usídlil také v Liberci. Rozrůstá se nejen co do rozlohy a počtu míst konání, ale také v oblasti nabídky toho nejlepšího, co se z gastronomie u nás dá najít.
Nové gastro zážitky
Novinkou na festivalu je prezentace vybraných restaurací, které se pyšní nějakou specialitkou. „Přestože festival nabízí velmi rozmanitý doprovodný program, jsme stále gastro festivalem a stále nám jde především o špičkovou gastronomii a exkluzivní gastro zážitky, jejichž level letos posouváme o několik latěk výše,“ říká ředitel Beko Fresh festivalu Petr Jirásek.
Jednou z nových restaurací je kočovná škola vaření šéfkuchaře Marka Pavaly Fuego s vařením na otevřeném ohni, další The Bowls nabízející havajské sympatické misky naplněné rýží, syrovými rybami, zeleninou, bylinkami a ovocem, nebo Meat Vandals s trhaným vepřovým a pastrami v bulce či briošce. Představí se také Extrémní catering se šneky po toskánsku, mořským ježkem, bizoním burgerem či holoubátky, burgrárna Q Burger Bar, či Avocado Street Bistro, ve které je avokádo opravdu hlavní ingrediencí a součástí každého menu.
Nejlepší rybí speciality představí restaurace Šupina a Šupinka, prezentovat se bude i českobudějovický Restaurant Valmer, rodinný podnik Cobliha a Sri Lanka curry house. Škola vaření Fine Food Academy, kterou založil milovník dobrého jídla Honza Krob, připraví softshell krab burger, asijský open burger s mečounem, cheeseburger z nejlepšího hovězího na světě – z wagyu a další speciality.
Místní restaurace
Z místních vyhlášených podniků se návštěvníci v Plzni mohou těšit na prezentaci např. Lokálu pod divadlem, restaurací Comix Urban Pub, Bistromill, Arnie´s Bistro & Coffee a další. Na libereckém festivalu se představí např. Q Burger Bar, Beer Warehouse či Půlměsíc Beer&Pasta, Hospoda Na Růžku a jablonecký Curry Bar. V Pardubicích budou vařit např. restaurace Dašické sklepy, chrudimská Restaurace Na Bídě či královéhradecká Restaurace Pivovarské domy.
Pravidelně se na festivalu prezentují nejlepší kuchaři ČR a letos tomu nebude jinak. „Těší mě, že taková kuchařská celebrita, jakou je Zdeněk Pohlreich, je s námi od samého začátku. I to je pro nás známkou, že to děláme dobře,“ směje se ředitel festivalu Petr Jirásek.
K Pohlreichovi se letos v Plzni připojí šéfkuchař a popularizátor gastronomie Roman Vaněk a šéfkuchař Roman Paulus. V Liberci vystřídá Romana Pauluse šéfkuchař Radek David. Stejně tak v Pardubicích, kde hvězdné řady rozšíří kuchař, herec a moderátor Ivan Vodochodský. Pozvání na všechny tři akce přijal také herec, autor projektu scénického čtení Listování a blogu Gastromapa Lukáš Hejlík.
Festival pro děti
Maminky jistě ocení zázemí pro kojení, krmení, přebalení a odpočinek s nejmenšími dětmi. MonPeri Baby zóna pro kojence a batolata nabídne plenky i ubrousky zdarma. Jako zpestření je přichystaný závod batolat v lezení.
Starším dětem bude určen program na Haribo Mini Workshop stage. „Děti se během workshopů stanou malými šéfkuchaři, naučí se připravit svačinku, užijí si hodně legrace, odnesou spoustu zážitků a spolu s tím i něco dobrého. Jednotlivé workshopy povedou profesionální kuchaři i kuchařské celebrity, několikrát za den děti pobaví i Kouzelník Pan Kravata,“ láká rodiny s dětmi Jirásek.
Mnozí rodiče ocení i mobilní Dětský koutek, který jim umožní na chvilku vydechnout a nasát tu pravou atmosféru food festivalu. To vše bude pro vaše děti připraveno zdarma.
Vinaři, pivaři i kafaři zajásají
Rozšířené a pohodlnější velkokapacitní stany, více míst k sezení, delikatesy vhodné k danému nápoji, doprovodný program – to vše jistě ocení návštěvníci pivních a vinařských zón. Pivaři jistě ocení živou kapelu Wband, vinaři pak řízené degustace vedené špičkovými someliery např. z Vinařství Piálek a Jäger. Chybět nebude ani De Longhi Coffee zóna se Školou kávy a prezentací místních pražíren.
Plzeň, park za OC Plzeň Plaza
18. – 19. 5. 2019, sobota od 10 hod. do 20hod., neděle od 10 hod. do 17 hod.
Liberec, Sportovní areál VESEC
24. – 25. 5. 2019, pátek od 14 hod. do 21hod., sobota od 10 hod. do 20 hod.
Pardubice, dostihové závodiště
15. -16. 6. 2019, sobota od 10 hod. do 20hod., neděle od 10 hod. do 17 hod.
Vstupné:
v předprodeji 100 Kč, předprodej s bonusem: 100 Kč rychlejším vstupem na festival
ZTP a děti do 140 cm vstup zdarma
zobrazit méně