Rus ve vesmíru strávil 803 dní. Nyní přijede o kosmonautice vyprávět do Liberce




V rámci výročí vypuštění Sputniku 1 do vesmíru přijede do Liberce kosmonaut Sergej Krikaljov, aby zde žákům povyprávěl o své cestě.

V Krajské vědecké knihovně Liberec se v pondělí 18. září sejde kosmická delegace z Ruska, aby povyprávěla o historii i dalších plánech kosmonautiky celkem 130 dětem ze základních škol a gymnázií.

To vše v rámci Světového kosmického týdne věnovanému šedesátiletí kosmické éry lidstva – výročí vypuštění Sputniku 1, první umělé družice planety Země.

Mezi ruskou gelegací bude také kosmonaut Sergej Krikaljov, který strávil ve vesmíru celkem 803 dní a dohromady 40 hodin v otevřeném vesmíru.

"Byl také prvním ruským kosmonautem, který letěl do vesmíru na palubě amerického raketoplánu," doplnila Zuzana Sommersová ze společnosti Essential Communication, která akci pořádá.

Společně s Krikaljovem přijede do liberecké knihovny také Igor Burenkov ze společnosti Roskosmos, která lety do vesmíru pilotuje.

"Liberečtí žáci se dále seznámí s šedesátiletou historií kosmonautiky, perspektivami dobývání kosmu a plánech ruské agentury Roskosmos," doplnila Sommersová.

Ruská delegace se dále podívá také na podnik Česká mincovna v Jablonci nad Nisou, který připravuje pamětní minci věnovanou 60. výročí vypuštění první umělé družice Země.


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: