Učitelé na školách dostanou přidáno: liberecká radnice jim rozdá milion




Pedagogové v Liberci mohou jásat, město jim v letošním roce přidá na odměny milion korun. "Je to první krok," slibuje náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Lang.

Liberecká radnice letos poprvé v historii přidá část peněz ze svého rozpočtu na platy pedagogických pracovníků na základních školách.

Rezort školství a sociálních věcí nárokoval rovný milion korun.

„Platy pedagogů jsou prakticky výlučně financovány státem,“ uvedl náměstek primátora pro školství, sociální věci a kulturu Ivan Langr. „Řada obcí poskytovala v minulosti část prostředků na výplaty ze svého, aby alespoň trochu vyrovnala dlouhodobě přetrvávající nedůstojné podmínky ve školství. Rozpočet města Liberec to však zatím nedovoloval,“ dodal náměstek.

Jdou proto dle slov náměstka cestou finančních prémií, které může ředitel školy přidělit podle svého uvážení.

V roce 2015 dosahovaly platy učitelů na libereckých základních školách v průměru 25 169 korun. Průměrný plat však ve skutečnosti bere jen asi třetina učitelů. Zbytek má podprůměrnou mzdu.

Číslo totiž značně zkresluje zásluhová složka platu za počet odsloužených let.

„Letošní milión považuji za první krok k postupnému zvýšení učitelských platů v Liberci a také za důležitý signál, že město má zájem na rozvoji a růstu kvality škol i jejich pracovníků,“ uzavřel Langr.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: