Fleky od žvýkaček hyzdí ulice měst. Jak na ně? V Liberci zkouší nové stroje



 28. 08. 2017

Mytí dlažby tlakovým proudem, předehřátou parou nebo třeba zmrazením. Ve městech bojují se zaschlými žvýkačkami, častým to problémem obecních chodníků. V Liberci testují speciální techniku a zvažují její nákup.

Žvýkačky, které lidé jen tak odhodí, vytváří na dlažbě po zaschnutí nevzhledné fleky. Liberecká radnice se teď rozhodla tento problém řešit.

„S technickými službami hledáme způsob, jak zaschlé žvýkací gumy nejlépe odstranit,“ potvrdila náměstkyně primátora pro životní prostředí Karolína Hrbková. „Zjistili jsme například, že čištění povrchů pomocí horké vody je šetrnější, protože tlakové čištění může dlažbu poškodit,“ popsala Hrbková.

Metody na odstranění žvýkaček jsou různé – od ručního seškrabování, přes mytí tlakovým proudem, horkou vodou, předehřátou parou, až po zmrazení.

„I když však odstraníme žvýkačku a vyčistíme dlažbu kolem, flek zůstane. Testujeme různé stroje, různé postupy a hledáme způsob, aby výsledek byl co nejlepší,“ vysvětlil ředitel technických služeb Petr Šimoník. „Nejúčinnější metodou se jeví použití horké vody,“ dodal Šimoník.

Podle něj služby zatím žádnou techniku nenakoupily, pořízení některých strojů však zvažují.

„Některé stroje jsou víceúčelové, dají se použít na mytí košů, kontejnerů nebo na nechemickou likvidaci plevele,“ doplnil šéf technických služeb.

Přesto jediným stoprocentně spolehlivým řešením na odstranění fleků po žvýkačkách zůstává neodhazovat je na zem.

„To už je ale morální zodpovědnost každého z nás,“ uzavřela náměstkyně Karolína Hrbková.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: