Benzín a nafta v Česku budou v srpnu zdražovat, kvůli slábnoucí koruně

Zdroj: Ilustrační foto

01.08.2019
Ceny pohonných v Česku na konci července stagnovaly. Benzín se tak stále prodává za cenu kolem 33 korun za litr, zatímco nafta je přibližně o korunu levnější. Stagnace cen odráží primárně poměrně stabilní cenu ropy na světovém trhu.

Ropě v citelnějším zdražování brání vyhlídka další ztráty dynamiky světového hospodářství, k níž vede současné napětí mezi klíčovými ekonomikami, ať už jde o Spojené státy a Čínu nebo třeba Jižní Koreu a Japonsko.

Globální hospodářské zpomalení je tak znatelnou hrozbou, že ropa nezdražuje ani v důsledku geopolitického napětí mezi USA a Íránem, ani v důsledku prodloužení období omezování těžby ze strany kartelu OPEC a dalších klíčových ropných producentů.

Už v posledním červnovém týdnu a zejména během srpna je však třeba počítat s mírným zdražováním pohonných hmot v Česku z titulu oslabování koruny vůči americkému dolaru, v němž se ropa obchoduje. Česká měna včera znehodnotila na svoji nejslabší úroveň vůči dolaru od začátku června. V příštím týdnu lze očekávat zdražení pohonných hmot o pět až deset haléřů na litr. 


Autor: Lukáš Kovanda, Ph.D.

český ekonom a autor ekonomické literatury. Působí jako hlavní ekonom CZECH FUND. Analyzuje a komentuje makroekonomická témata, investice i nové fenomény typu sdílené ekonomiky, kryptoměn či fintechu. Sleduje vývoj (geo)politické a ekonomické situace ve světě a v České republice. Více o autorovi na www.lukaskovanda.cz

Ukázat další blog tohoto autora


  • Líbil se Vám tento článek?
  • Zajímal by článek někoho z vašich přátel?
  • Máte co k článku říct? Využijte komentářů.

  • Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
    Chcete o nich vědět mezi prvními?

    Přidejte se k nám na facebooku!

    Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

    Partneři portálu: